Fără categorie

Salată de fructe de mare

Salata de fructe de mare este unul dintre cele mai mari clasice ale bucătăriei tradiționale. Aroma sa inconfundabilă, numeroasele soiuri de pește care îl compun și îl caracterizează, l-au făcut o adevărată instituție a bucătăriei italiene împreună cu caracatița și cartofii. Aceste două delicatese sunt perfecte pentru a vă pregăti pentru cine cu prietenii, pentru prânzul de duminică sau în timpul sărbătorilor. Salata de fructe de mare este un fel de mâncare veșnic verde, pregătirea acasă cu pește proaspăt bun, cu pătrunjel va fi o adevărată satisfacție. Trebuie doar să alegeți soiurile de crustacee și moluște pe care să le folosiți pentru a pregăti cu noi această salată gustoasă de fructe de mare. Să începem!

Dificultate: ușor

Timp total: 1h 40 minute

Porții: 4 persoane

INGREDIENTE

 

  • 1kg – Midii
  • 500gr – Creveți
  • 400gr – Calamari
  • 750gr – Vongole
  • 700gr – Caracatiță
  • 70g – Suc de lămâie
  • 2 buc – Țelină
  • 4 buc – Foi de dafin
  • 1 buc – Cățel de usturoi
  • Pătrunjel
  • Piper roz
  • Piper negru
  • Sare fină
  • Ulei de măsline extravirgin

MOD DE PREPARARE

 

Pentru a pregăti salata de fructe de mare, începeți prin curățarea peștelui. Începeți cu scoici. Dacă observați cochilii deschise sau rupte, aruncați-le. Apoi înmuiați-le într-o strecurătoare plasată într-un vas. Acoperiți cu apă proaspătă și adăugați multă sare gronjoasa, ca pentru a recrea apa de mare. Se lasă la macerat așa câteva ore [1]. Aveți grijă de midii. Clătiți-le sub apă curgătoare; cu partea din spate a lamei unui cuțit, îndepărtați toate incrustările și paraziți pe coajă și cu o mișcare energetică detașați manual barba care iese din supape [2]. Încă sub apă curentă proaspătă și folosind un cuțit sau o perie rigidă , frecați midiile pentru a îndepărta orice impurități. Odată curat, puneți deoparte [3].Între timp, clătiți creveții sub apă, curățați-i și îndepărtați intestinul întunecat pus pe spate.


Curățați creveții. Eliminați capul [4]și coada, apoi cu degetele îndepărtați carapacea [5]; incizați spatele și extrageți intestinul intern (filamentul negru) trăgându-l ușor cu vârful unui cuțit mic (alternativ puteți folosi o scobitoare) [6].


Luați calamarul scoateți capul și îndepărtați cartilajul intern [7]; clătiți-le sub apă curgătoare [8] și îndepărtați pielea și aripioarele [9].


Tăiați calamarul în inele și lăsați-l deoparte [10]. Apoi continuați să curățați caracatița, puneți-o pe o un blat de lemn și cu un cuțit tăiați punga la nivelul ochilor pentru a le îndepărta [11]; îndepărtează și ciocul pe care îl plasez sub [12],


Clătiți caracatița sub apă proaspătă, apoi uscați carnea bătând cu un ciocan sau cu un ciocan de carne. Scoateți măruntaiele din cap spălând cu atenție interiorul pungii [13]. Tăiați țelina și morcovul [14] în bucăți groase, apoi așezați împreună cu frunzele de dafin, pătrunjelul și boabele de piper într-o oală plină cu apă. De îndată ce fierbe, scufundați tentaculele caracatiței de 4-5 ori, le va ondula [15].


Apoi scufundați-l complet și acoperiți-l cu capacul, lăsați-l să fiarbă timp de 30-35 de minute; din când în când puteți îndepărta rezidurile și spuma care se creează la suprafață din apa de gătit [16]. Înainte de a o scurge, frecați carnea cu dinții unei furculițe pentru a verifica dacă este gătită: în centru ar trebui să fie fragedă. dar ferm. Când este gata, ridicați-o, fără a arunca apa de gătit, [17] și puneți-o la răcit într-o strecurătoare [18].


În aceeași apă de gătit ca caracatița, fierbeți mai întâi calamarul [19] timp de 5-8 minute, în funcție de dimensiune, apoi creveții timp de 30 de secunde [20]. Scurgeți și lăsați-l să se răcească. Între timp, scurgeți scoicile, clătiți-le și bateți-le pe blatul de lemn, una câte una, pentru a vă asigura că nu există coji pline de nisip [21].


Între timp, rumenim un cățel de usturoi cu puțin de ulei într-o tigaie antiaderentă. Când usturoiul este rumen, adăugați midiile [22] și scoicile [23] și gătiți acoperind cu un capac, lăsându-le să se deschidă spontan: vor dura aproximativ 5 minute [24].


După acest timp, verificați toate midiile și scoicile: cele care nu s-au deschis vor fi aruncate. Opriți căldura și scurgeți-o. Goliți midiile și scoicile într-un castron, având grijă să păstrați unele dintre ele pentru decorarea finală a vasului [25]. Transferați caracatița rece pe un blat și tăiați tentaculele în bucăți de 0,5 cm [26]. Într-un vas separat pregătiți dressingul : se toarnă sucul de lămâie, uleiul [27]


sare, piper și pătrunjel tocat [28], bateți câteva clipe pentru a emulsiona cu o furculiță sau bateți și turnați peste amestecul [29]. Amestecați și salata dvs. de fructe de mare este gata să fie servită [30]!